Odrůdy

Odrůda

Brisighella

Brisighella je tradiční olivová odrůda pocházející z oblasti Emilia-Romagna v Itálii, konkrétně z městečka Brisighella, podle kterého nese své jméno. Tato odrůda je ceněná pro svou jedinečnou chuť, která kombinuje jemnou hořkost, pikantní tóny a ovocnou svěžest s náznaky bylin a zelených mandlí. Co činí Brisighellu výjimečnou, je její přísná vazba na „terroir“ – olivy se pěstují v hornaté oblasti s optimálními podmínkami pro jejich růst, což dodává oleji výrazný charakter. Olivový olej z této odrůdy je ideální volbou pro párování s grilovanou zeleninou, čerstvými saláty, rybími pokrmy nebo jednoduše s čerstvým pečivem, kde vynikne jeho komplexní chuťový profil.

Olivový olej Brisighella

Odrůda

Maurino

Maurino je významná italská odrůda oliv, která pochází z regionu Toskánsko, ale je pěstována i v dalších částech Itálie. Tato odrůda je považována za jednu z nejlepších v zemi díky své výjimečné kvalitě a charakteristickému chuťovému profilu. Olivy Maurino produkují olivový olej s jemnou, ale komplexní chutí, která zahrnuje ovocné tóny, nádech bylin, jemnou hořkost a pikantní dozvuk. Odrůda vyniká také díky své vysoké odolnosti vůči klimatickým podmínkám a nemocem, což přispívá k její široké oblibě. Olivový olej z Maurina je perfektní pro párování s čerstvými mořskými plody, jemnými těstovinovými pokrmy nebo sýry, kde dokáže podtrhnout jemné nuance chutí a dodat pokrmům autentický italský nádech.

Olivový olej z odrůdy Maurino

Odrůda

Nostrana

Nostrana je tradiční italská odrůda oliv pocházející především z oblasti Veneto, kde je hluboce zakořeněná v místní zemědělské tradici. Tato odrůda je oblíbená pro svou bohatou chuť, která kombinuje jemné ovocné tóny s pikantním nádechem a lehkou hořkostí, což z ní činí vynikající základ pro vysoce kvalitní extra panenský olivový olej. Nostrana je výjimečná nejen svým chuťovým profilem, ale také tím, že olej z této odrůdy dokonale zachycuje charakter daného terroiru, díky čemuž je vysoce ceněný mezi gurmány i odborníky. Olivový olej z Nostrany je ideální volbou pro párování s grilovanými masy, zeleninou, polévkami nebo pečivem, kde jeho výrazná a harmonická chuť může plně vyniknout.

Olivový olej z odrůdy Nostrana

Odrůda

Correggiolo

Correggiolo je prestižní odrůda oliv pocházející z Toskánska, která patří mezi nejoceňovanější v celé Itálii. Tato odrůda je známá pro svůj vysoce aromatický a vyvážený olivový olej, který kombinuje výraznou ovocnost s tóny čerstvě posekané trávy, artyčoků a mandlí. Correggiolo se vyznačuje jemnou hořkostí a střední pikantností, což přispívá k jeho komplexnímu chuťovému profilu. Díky svému mimořádnému charakteru je tento olej považován za jeden z nejlepších nejen v Itálii, ale i na mezinárodní úrovni. Olivový olej z odrůdy Correggiolo je perfektní k dochucení toskánských polévek, čerstvých salátů, grilované zeleniny nebo jednoduše jako dip k čerstvému chlebu, kde jeho jemná, ale výrazná chuť může zazářit.

Olivový olej z odrůdy Correggiolo

Odrůda

Ghiacciola

Ghiacciola je vzácná a starobylá odrůda oliv pocházející z oblasti Emilia-Romagna, konkrétně z provincie Forlì-Cesena. Je ceněná pro svou jedinečnou odolnost vůči chladu, což je také původ názvu „Ghiacciola“ (z italského „ghiaccio“ – led). Tato odrůda produkuje vysoce kvalitní olivový olej s intenzivním a komplexním chuťovým profilem, ve kterém se snoubí svěží ovocné tóny s nádechem bylin, zelených rajčat a jemnou pikantností. Díky svému jedinečnému charakteru a vazbě na místní terroir je Ghiacciola považována za poklad italského olivového pěstování. Olivový olej z této odrůdy je vynikající volbou pro párování s pečeným masem, tradičními italskými polévkami, čerstvými sýry nebo jako zakončení na bruschettách, kde jeho výrazná chuť dokonale vynikne.

Olivový olej z odrůdy Ghiacciola